PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Νομός Ηρακλείου


Οι παρακάτω αναφορές είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από μια μεγάλη δεξαμενή αρχειοθετημένων περιπτώσεων εμφάνισης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Πηγή προέλευσης τους βιβλία ερευνητών, άρθρα περιοδικών του χώρου, διαδίκτυο, και το προσωπικό αρχείο της ομάδας Ερ.Ε.Ν.Ζω. Οι αναφορές έχουν αναρτηθεί χρονολογικά από το σήμερα και προς τα πίσω. Επειδή μέρος του αρχειοθετημένου υλικού είναι αρκετά παλαιό, και επειδή εκείνη την εποχή προοριζόταν για προσωπική χρήση της ομάδας μας, σε μικρό μέρος των αναφορών απουσιάζει η πηγή προέλευσης. Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε κάποια αναφορά και την πηγή της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email erenzw2012@gmail.com  
 

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ              ΠΕΡΙΟΧΗ:ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ             ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:2012
ΠΗΓΗ: YOUTUBE

Για άλλη μια φορά επαληθεύετε ότι η Κρήτη το 2012 ήταν πόλος έλξης για τα UFOs, για κάποιο άγνωστο λόγο σε εμάς. Στο βίντεο παρακάτω που σας παρουσιάζει η ομάδα Ερ.Ε.Ν.Ζω, και σε μια στιγμή ανάπαυσης του μάρτυρα στην Χερσόνησο Ηρακλείου με την βιντεοκάμερα ακουμπισμένη στο έδαφος, αλλά ανοιχτή, ένα αντικείμενο σκούρου χρώματος και με μεγάλη ταχύτητα περνά από μπροστά χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον/την μάρτυρα, παρά μέρες αργότερα όταν το αντιλήφθηκε στο βίντεο.

Διαβάστε όλο το άρθρο και δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο ΕΔΩ 

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ                  ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΣΣΑΡΑΣ               ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/9/2007
ΠΗΓΗ: Οι πύλες του ανεξήγητου, Κώστας Χαρδαβέλλας  10/11/2007
Στις 21/09/2007 το βράδυ τρία πολεμικά αεροπλάνα διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα την πεδιάδα της Μεσσαράς. Κατευθύνονται προς τα Αστερούσια και μάλιστα προς τη θάλασσα. Εκεί λοιπόν πάνω στη κορυφή του Κώφινα εθεάθη ένα αντικείμενο το οποίο είχε αρχικά λευκό χρώμα. Στη συνέχεια έγινε πορτοκαλί. Πέντε λεπτά έμεινε σταθερό πάνω από τον Κώφινα. Στη συνέχεια αλλάζει χρώμα (πορτοκαλί) και κινείται ανατολικά. Μετά βαθύ κόκκινο προς το βυσσινί και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Τα αεροπλάνα το μόνο που έκαναν ήταν να περιπολούν από την περιοχή του Τσούτσουρα μέχρι το Λέντα εκεί που υπάρχει ένα αρχαίο ασκληπιείο. Παρόμοιο περιστατικό έχει γίνει και άλλες φορές.
ΕΠΑΦΗ:1ου ΤΥΠΟΥ             ΠΕΡΙΟΧΗ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ             ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/11/2006
ΠΗΓΗ: nuforc.org
Το περιστατικό συνέβη στις 11/11/2006 ενώ στην ιστοσελίδα του NUFORC καταχωρήθηκε στις 7/12/2006. Η διάρκεια του περιστατικού ήταν 5 λεπτά. Η καλύτερη περιγραφή που μπορώ να δώσω για το αντικείμενο είναι ότι από τη βάση του αντικειμένου μπορούσαμε να δούμε ένα τεράστιο σύμπλεγμα από κυκλικά φώτα. Πρέπει να ήταν 100 με 200 σε σύνολο. Το ύψος στο οποίο πετούσε ήταν 50 με 100 μέτρα από το έδαφος και έμοιαζε να ακολουθεί το αμάξι μας το οποίο οδηγούσα. Αυτό το λέω γιατί ήταν ακριβώς πάνω από εμάς και μας ακολουθούσε (στριφογυρίζοντας και κινούμενο από τη μια άκρη του δρόμου στην άλλη) για σχεδόν πέντε λεπτά. Ο ουρανός είχε μια ελαφριά ομίχλη έτσι το μόνο πράγμα που μπορούσαμε να δούμε (η γυναίκα μου, ο γιος μου και εγώ) ήταν αυτά τα φώτα. Η διάμετρος των φώτων ήταν ίδια με τους τεράστιος προβολείς που μπορείς να δεις στα clubs. Δεν υπήρχε κανένα club ούτε και καμία εκδήλωση στη περιοχή (είναι μια αγροτική περιοχή). Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έλεγξα. Είμαι ένας σκληροπυρηνικός σκεπτικιστής που ποτέ δεν πίστεψα σε ιστορίες με UFO. Είμαι προβληματισμένος καθώς δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο τόσο κοντά μου και αυτό το πράγμα τρόμαξε την οικογένειά μου. Δυστυχώς δεν είχα καμία κάμερα μαζί μου έτσι δεν έσω εικόνες για να αποδείξω το περιστατικό, έχω μόνο την αναφορά μου.
ΕΠΑΦΗ:1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΑΛΙΑΔΕΣ                ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 7/10/2005
ΠΗΓΗ: Τόποι δύναμης στην Ελλάδα, Θανάσης Βέμπος, Εκδόσεις Αρχέτυπο
Στις 7 Οκτωβρίου 2005 στο χωριό Μαλιάδες, ένα τεράστιο φωτεινό ΑΤΙΑ εθεάθη να ανεβοκατεβαίνει πολύ αργά και κατόπιν να απομακρύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
ΕΠΑΦΗ:1ου ΤΥΠΟΥ                  ΠΕΡΙΟΧΗ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ                 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3/9/1998
Η επόμενη αναφορά προέρχεται από τον τοπικό ερευνητή της Κρήτης, Μανώλη Πεχυνάκη.
Σύμφωνα με την αναφορά του, το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, με μία παρέα η οποία αποτελούνταν από επτά νεαρά άτομα - από τα οποία ο Μάρκος Φουντουδάκης και ο Σταύρος Χατζιδάκης ανήκουν στην ομάδα του προαναφερθέντος ερευνητή κάθονταν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, συζητώντας για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία διαρκούσε αρκετές ώρες, ασυναίσθητα παρατηρούσαν και τον ουρανό.
Η ώρα ήταν 2:35 μετά τα μεσάνυχτα, όταν ένα από τα μέλη της παρέας, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, διέκρινε στον ουρανό νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου ένα αντικείμενο, το οποίο φαινόταν να απέχει από τον πλανήτη Δία έτσι όπως το παρατηρούσε από τη Γη και εκτελούσε ασυνήθιστες κινήσεις.
Επειδή πρώτη φορά διέκρινε ένα UFO, το παρατηρούσε αμίλητος, περίπου για πέντε δευτερόλεπτα, όταν έγινε αντιληπτό και από την υπόλοιπη παρέα. Όλη η παρέα πλέον παρατηρούσε το UFO, το οποίο ήταν πύρινο, με ωοειδές σχήμα και το φαινόμενο μέγεθός του ήταν τριπλάσιο από το μέγεθος του πλανήτη Δία.
Το UFO, που ακολουθούσε μία πορεία από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, όταν έφθασε στο ζενίθ του ουράνιου θόλου διαχωρίστηκε σε δύο ίσα μέρη που διέγραφαν καθαρά την ίδια πορεία.
Τα δύο πλέον « πύρινα » αντικείμενα, που είχαν το ίδιο σχήμα σε σχέση με το αρχικό αντικείμενο, μετατοπίστηκαν με ελαφριά κλίση σε μικρότερο ύψος ( σε σχέση με τους παρατηρητές ).
Μετέπειτα τέθηκαν σε δυαδικό σχηματισμό και διαγράφοντας την ίδια τροχιά απομακρύνθηκαν και άρχισαν σταδιακά να χάνουν την φωτεινότητά τους.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Φουντουδάκη που βρισκόταν εκεί η πορεία που ακολούθησε το UFO πάνω από την πόλη του Ηρακλείου το έφερε φαινομενικά σε θέση τροχιάς, η προβολή της οποίας περνούσε πάνω από το βουνό Γιούχτα, το οποίο είναι στα νότια του Ηρακλείου.
Ίσως αυτή η τροχιά του UFO να μην ήταν τυχαία, διότι σε αυτή την περιοχή που θεωρείται «δυναμική» συμβαίνουν  όπως λέγεται  παράδοξα γεγονότα.
Tο πιο σημαντικό, ίσως, στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με τοπική λαϊκή παράδοση σε αυτό το βουνό βρίσκεται ο τάφος του Δία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ανάμεσα στους μάρτυρες υπήρχε ένα άτομο που ασχολείται με τον τρόπο πτήσης των αεροπλάνων και τις δυνατότητες τους, το οποίο δεν αποδεχόταν την ύπαρξη των UFOs.
Σχετικά με την προαναφερόμενη θέαση, το συγκεκριμένο άτομο απέκλεισε την πιθανότητα αυτό το αντικείμενο να ήταν γήϊνης προέλευσης και, αφού απέκλεισε συζητώντας με τα υπόλοιπα μέλη της παρέας το ότι μπορεί να ήταν κάποιο φυσικό φαινόμενο, αποδέχτηκε την ύπαρξη των UFOs.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί η θετική επίδραση που εξάσκησε στον ψυχισμό της παρέας αυτό το φαινόμενο, αφού όλα τα μέλη της κατακλείσθηκαν συναισθήματα δέους και θαυμασμού.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΑΛΑΔΕΣ                 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 7/12/1989
ΠΗΓΗ: Σωκράτης Αικατερινίδης. Εξωγήινα Όντα στην Ελλάδα (Τόμος 2ος)
Η παρακάτω θέαση ΑΤΙΑ έγινε το Δεκέμβρη του 1989 στο χωριό Μαλάδες στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στις 7 Δεκέμβρη κατά τις 7 το βράδυ ένα τεράστιο φωτεινό αντικείμενο ανεβοκατέβαινε συνέχεια και έδινε την εντύπωση ότι προσπαθούσε να προσγειωθεί. Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Μιχάλης Τέρβας : «Πήγαινα με το αυτοκίνητό μου να βάλω βενζίνη όταν τον είδα. Στην αρχή νόμισα πως ήταν ένα λαμπερό αστέρι. Όταν πλησίασε φοβήθηκα ότι ήταν αεροσκάφος που έπεφτε. Ανεβοκατέβαινε πολύ αργά και τελικά απομακρύνθηκε με αστραπιαία ταχύτητα πίσω από τα βουνά"
ΕΠΑΦΗ: 2ου ΤΥΠΟΥ        ΠΕΡΙΟΧΗ: ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝΑΣ, ΚΡΟΥΣΩΝΑ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ   
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1989
ΠΗΓΗ : Σωκράτης Αικατερινίδης. Εξωγήινα Όντα στην Ελλάδα (Τόμος 2ος)
Οι κάτοικοι των περιοχών Αγίου Μύρωνα, Κρούσωνα, και Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου παρατήρησαν από τις 5.30 ως τις 6.30 στις 12 Οκτωβρίου ένα άλλο ΑΤΙΑ τεραστίων διαστάσεων, στρογγυλό με έντονο λευκό φως το οποίο εξέπεμπε οκτώ φωτεινές ακτίνες με πράσινο χρώμα και πετούσε σε χαμηλό ύψος, περίπου μία ώρα μετά απομακρύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Το ίδιο βράδυ το ίδιο ίσως ΑΤΙΑ θεάθηκε στο χωριό Σέλλα Ρεθύμνου κατά τις εννέα το βράδυ, και οι κάτοικοι του χωριού που ειδοποιήθηκαν από τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Κουρμούλη για την επίσκεψη του ΑΤΙΑ, το παρακολούθησαν κατάπληκτοι να πετάει αργά πάνω από το χωριό, να προβαίνει σε παράδοξες κινήσεις και ξαφνικά αφού ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα απομακρύνθηκε. Αυτή η θέαση πρόσθεσε ένα καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε στις προηγούμενες θεάσεις. Όπως δήλωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, από τις τηλεφωνικές συσκευές δεν ακουγόταν το γνωστό σήμα του ΟΤΕ, αλλά κάποιος άλλος ήχος που έμοιαζε με τον ήχο που κάνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αλλά πιο σημαντική υπήρξε η επίδραση στις τηλεοράσεις οι οποίες σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, είτε «νεκρώθηκαν» είτε είχαν ισχυρές παρεμβολές, στα δεκαπέντε περίπου λεπτά που παρέμεινε σε αυτή την περιοχή. Μετά την απομάκρυνση του UFO τα τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις δούλευαν κανονικά. Σχετικά με την θέαση ΑΤΙΑ η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έγραψε τα παρακάτω στις 13/12/1989 : «Ηράκλειο. Καμία λογική εξήγηση με βάση κάποιο φυσικό φαινόμενο δεν μπορεί να δώσει το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης για το περίεργο ιπτάμενο αντικείμενο, που επισκέπτεται τελευταία, συχνά, τον ουρανό του νομού Ηρακλείου. Ο υπεύθυνος του Φυσικού Τμήματος Βασ. Σταθόπουλος μας είπε : «Δεν θα μπορούσα να αναγάγω το φαινόμενο σε εξωγήινους πολιτισμούς. Αυτό είναι κάτι πολύ ριψοκίνδυνο. Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ και κάποια εξήγηση με βάση ένα φυσικό φαινόμενο». Νέα εμφάνιση. Το περίεργο ιπτάμενο φωτεινό αντικείμενο έκανε και χθες την εμφάνισή του για 5η φορά σε 18 μέρες, Η χθεσινή εμφάνισή του όμως συνοδεύτηκε με παρεμβολές στις τηλεοράσεις, σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, ενώ είχαν νεκρώσει και τα τηλέφωνα. Δεν ακουγόταν το σήμα, αλλά ένας περίεργος ήχος, όπως των παιχνιδιών επιστημονικής φαντασίας. Το UFO ακολούθησε για πολλή ώρα το μηχανολόγο Εμμ. Περτσελάκη που κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του προς τη κοινότητα Αγίας Βαρβάρας : «Το είδα και νόμισα ότι θα εξαφανιζόταν, μας είπε. Προχωρούσε πολύ αργά σαν να με ακολουθούσε. Φτάσαμε ταυτόχρονα στην Αγία Βαρβάρα. Αυτό συνέχισε προς το Βορρά και εξαφανίστηκε». Και στο Ρέθυμνο : Αναστατώθηκαν χθες το βράδυ οι κάτοικοι του χωριού Σελλιά Ρεθύμνου διότι στις 9 το βράδυ ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο εμφανίστηκε στον ουρανό, πάνω από το χωριό. Το ιπτάμενο αντικείμενο ήταν στρογγυλό και εξέπεμπε δυνατό φως. Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γ. Κουρμούλης ειδοποίησε τους κατοίκους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και το παρακολούθησαν.

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/12/1984
Οι εφημερίδες της Αθήνας έγραψαν: «φλεγόμενο και με καπνούς αντικείμενο που πετούσε στον ουράνιο χώρο της Ιεράπετρας έπεσε το απόγευμα του Σαββάτου στην θάλασσα δημιουργώντας πίδακα ύψους πάνω από 50 μέτρα. Το περιστατικό έγινε στις 4.20 και το είδαν τουλάχιστον οι μισοί από τους κατοίκους οι οποίοι έντρομοι ειδοποίησαν την χωροφυλακή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην αστυνομία το αντικείμενο είχε προέλευση από νοτιοδυτικά και πετούσε σε χαμηλό σχετικό ύψος. Στην διαδρομή του άφηνε πίσω του καπνούς ενώ ήταν ζωσμένο με φλόγες. Πρέπει να έπεσε στην θάλασσα σε απόσταση περίπου 4-5 ναυτικών μιλίων από την παραλία. Το τοπικό λιμεναρχείο έδωσε εντολή σε όργανα του που με ψαροκάικο προσπάθησαν να φτάσουν στο σημείο της πτώσεις του αντικειμένου, αλλά λόγω της θαλασσοταραχής υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην βάση τους. Παρόμοια προσπάθεια έγινε και εχθές το πρωί με το ίδιο όμως αποτέλεσμα. Από τις τοπικές αρχές τις πολεμικής αεροπορίας δηλώθηκε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη πτήση ούτε πολεμικού ούτε πολιτικού αεροπλάνου. Για το αντικείμενο αναφέρουν οι ίδιες αρχές μπορεί να πρόκειται είτε για μικρό μετεωρίτη, είτε για ιδιωτικό αεροπλάνο που έπαθε βλάβη, είτε για κατασκοπευτικό χωρίς πιλότο στα οποία κάτι ανώμαλο εκδηλώθηκε». Μετά από μερικές μέρες στις 3/1/1985 έγραψαν σχετικά με αυτό το περιστατικό τα παρακάτω: «ουδέν νεότερο από το ΑΤΙΑ. Τρία αλιευτικά που ερευνούσαν για πολλές ώρες εχθές το πρωί την θαλάσσια περιοχή έξω από το Μύρτο Ιεράπετρας δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ίχνη του αντικειμένου που είχαν δει κάτοικοι του χωριού να βουτά στην θάλασσα, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την παραλία αφήνοντας καπνούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες θα συνεχιστούν από ειδικά σκάφη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων επιβεβαίωσαν τις υποψίες μου (Σ. Αικατερινίδης) ότι αυτό το συμβάν δεν ήταν κάτι φυσιολογικό. Έτσι σύντομα μετέβηκα στο Μυρτό όπου πρόθυμα μίλησαν διάφοροι μάρτυρες. Ο κ. Μανώλης Γιωτάκης είπε: «εγώ άκουσα ότι έπεσε ένα αεροπλάνο στην ακροθαλασσιά και είδα καπνούς. Δεν ξέρω αν ήταν καπνός μόνο η και νερά μαζί. Πέρασε όμως αρκετή ώρα και δεν ήρθαν άλλα αεροπλάνα όπως θα συνέβαινε αν ήταν αεροπλάνο για να αρχίσουν οι έρευνες. Τότε σκέφτηκα ότι ήταν πύραυλος από κάποια βάση που υπάρχει κοντά, που έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε απόσταση τρία μίλια περίπου από το Μυρτό. Βρήκαμε την απόσταση παίρνοντας ως μονάδα μέτρησης το νησί που βρίσκετε απέναντι από το χωριό μας που είναι 9 μίλια. Είδαμε όπως είπα προηγουμένως ότι η στήλη του καπνού ή οτιδήποτε άλλο ήταν αυτό ήταν τρία μίλια νοτιοδυτικά περίπου». Σημειωτέων ότι ο καιρός ήταν άσχημος και είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει. Το ίδιο βράδυ η τηλεόραση ανέφερε το γεγονός. Είπε και μερικές σχετικές κουβέντες και ο πρόεδρος του χωριού ο οποίος βρισκόταν στην ακροθαλασσιά όταν αυτό έπεφτε. Η στήλη που δημιουργήθηκε από την πτώση του αντικειμένου όπως υπολογίσθηκε, ήταν αρκετά ψηλή και έφτανε περίπου τα 200 μέτρα. Την άλλη μέρα ήρθε το λιμενικό για έρευνα η οποία ήταν σύντομη και χωρίς θετικά αποτελέσματα, λόγω του άσχημου καιρού που επικρατούσε στην περιοχή». Ένας άλλος μάρτυρας ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης είπε: «πήγαινα στον κήπο μου λίγο πιο έξω από το χωριό και τότε άκουσα μερικά παιδιά να φωνάζουν ότι έπεσε ένα αεροπλάνο κοντά στο χωριό. Κοιτάζω και βλέπω ένα πράγμα αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω αν ήταν αεροπλάνο όπως φώναζαν τα παιδιά η κάτι άλλο. Από αυτό το πράγμα έβγαιναν καπνοί και στο μέσω ήταν κόκκινο. Όταν έπεσε στην θάλασσα δημιούργησε μια στήλη ύψους περίπου 200 μέτρων η οποία διαλύθηκε μετά από μια ώρα περίπου». Το στοιχείο που μας αποκαλύπτει την πραγματική φύση του αντικειμένου είναι ότι η πτώση προκάλεσε πίδακα 200 μέτρων και μάλιστα το νερό ήταν ζεστό.

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ        ΠΕΡΙΟΧΗ: ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/12/1978
ΠΗΓΗ: Σ. Αικατερινίδης, Εξωγήινα όντα στην Ελλάδα

Το απόγευμα της 21 Δεκεμβρίου 1978, το πλήρωμα του Motorship «Μεγαλόχαρη» παρατήρησε ένα «κώνο» μεγάλων διαστάσεων να επιπλέει κάπου δεκαέξι μίλια απ’το Ηράκλειο Κρήτης. Το αντικείμενο χαρακτηρίστηκε σαν «νάρκη» και την άλλη μέρα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού και δυο πολεμικά αεροσκάφη ανίχνευσαν εξονυχιστικά το πέλαγος. Μέχρι το βράδυ, τα περιπολικά είχαν κυριολεκτικά χτενίσει την περιοχή, αλλά δεν εντόπισαν τίποτα. Ποτέ κανείς δεν ξανάδε τη «νάρκη».
ΕΠΑΦΗ: 3ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΘΡΑΨΑΝΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ            ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1838

ΠΗΓΗ: προσωπικό αρχείο του Σωκράτη Αικατερινίδη
Μάρτυς του περιστατικού ήταν ο Γιώργος Τερζάκης, κάτοικος του χωριού Θραψανά Πεδιάδας Ηρακλείου, ο οποίος ένα υγρό βράδυ πήρε ένα μεγάλο καλάθι και ξεκίνησε με το γαϊδούρι του για να συλλέξει σαλιγκάρια. Πήγαινε προς τα βόρεια του χωριού, στο μέρος που βρίσκονται τα σημερινά λατομεία όπου η βλάστηση είναι χαμηλή με θάμνους και καλλιεργημένα χωράφια. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι αυτή η περιοχή έχει παράδοξη γεωλογική διάταξη, με πολλές χαράδρες και φαράγγια καθώς και εκατοντάδες σπηλιές, σπηλαιώματα και απότομες πλαγιές, τα οποία αποτελούν διακλαδώσεις του μεγάλου φαραγγιού του Καρτερού, το οποίο καταλήγει στην θάλασσα. Ο Τερζάκης αφού διάνυσε αρκετά χιλιόμετρα, είχε πάρει το δρόμο για να επιστρέψει στο χωριό του, αλλά το γαϊδούρι του έδειχνε ανήσυχο. Τότε πρόσεξε ένα στεφάνι φωτός σε κοντινή απόσταση από αυτόν, να πλησιάζει το έδαφος. Μετά από ελάχιστα λεπτά, ένα δυνατό φως που ερχόταν από τα ψηλά χόρτα του χωραφιού, άρχισε να διαχέεται στην περιοχή και ταυτόχρονα άκουσε θορύβους που έμοιαζαν με ανθρώπινες φωνές και ήχους από παράξενη μουσική, καθώς και ένα θόρυβο ο οποίος επαναλαμβανόταν. Ανήσυχος από όλα αυτά, αλλά ταυτόχρονα και περίεργος, παραμέρισε τα ψηλά χόρτα και παρόλο το δυνατό φως που τον «κτύπησε» αντίκρισε μερικά όντα που του φάνηκε ότι φορούσαν στολή, να προβαίνουν σε παράξενες κινήσεις μέσα και γύρω από ένα κύκλο, και νόμισε ότι αυτά τα όντα χορεύουν. Όπως είπε την επόμενη μέρα στους συγχωριανούς του, αυτοί «οι δαίμονες» - όπως αποκάλεσε αυτά τα όντα – είχαν υψος περίπου 1,70 το κεφάλι τους ήταν επίμηκες και φωτεινό, τα μάτια τους φωτεινά και εξογκωμένα, και μέσα στο στόμα τους υπήρχε κάτι που το παρομοίασε με λύχνο που το φώτιζε και τα πόδια τους ήταν οπλές! Ξαφνικά το γαϊδούρι του αφήνιασε και μόνο τότε τα όντα τον πρόσεξαν και στράφηκαν προς το μέρος του. Ο Τερζάκης που δικαιολογημένα ένιωσε πανικό και φοβήθηκε μήπως τον πιάσουν, άρχισε να τρέχει όσο μπορούσε περισσότερο μέχρι που βρέθηκε στο χείλος μιας χαράδρας και άρχισε να κατρακυλάει. Όταν συνήλθε περπάτησε με δυσκολία μέχρι ένα κοντινό εξωκλήσι, όπου προσευχόταν μέχρι το πρωί, γιατί γλύτωσε από τους δαίμονες! Καθώς ήταν αρκετά κουρασμένος, ασυναίσθητα κοιμήθηκε αρκετές ώρες και μετά επέστρεψε στο χωριό όπου και ανέφερε στους χωριανούς του όλα τα συμβαίνοντα.