PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Ιπτάμενοι Δίσκοι και οπτικές απάτες


Με την  ολοκλήρωση του project Blue Book στις 17 Δεκεμβρίου 1969, από τις 12.618 θεάσεις όπου αναφέρθηκαν,  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 11.917 ήταν εσφαλμένη ταυτοποίηση φυσικών φαινομένων (σύννεφα, αστέρια, συμβατικά αεροσκάφη  κ.α), ενώ  701 παρέμειναν «αγνώστου ταυτότητας» (ποσοστό περίπου 6%, αρκετά μεγάλο αναλογικά με τον όγκο τον αναφορών παγκοσμίως).

Αν και σκοπός της  ομάδας Ερ.Ε.Ν.Ζω  είναι η έρευνα εξωγήινης νοήμονος ζωής, σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα ασχοληθούμε με μερικά από τα φυσικά φαινόμενα από τα οποία πηγάζει αυτό το 94%.
Πολλοί από τους μάρτυρες εμφάνισης αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων ανακαλύπτουν αργότερα ότι έχουν εξαπατηθεί. Οπαδοί και ερευνητές UFO αναγνωρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος των αναφορών είναι λανθασμένο,  αφού πρόκειται για περιπτώσεις όπου κάποιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει ένα φυσικό ή ανθρωπογενή αντικείμενο.
Πρέπει να προσθέσουμε ακόμα περιπτώσεις όπου πρόκειται για ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις. Παλιότερα οι εμφανίσεις του παράδοξου αντλούσαν τις μορφές τους από την μυθολογία και την λαογραφία. Αυτά ήξεραν οι άνθρωποι αυτά έβλεπαν. Στον ουρανό δεν έβλεπαν UFO, αλλά ιπτάμενα καράβια με σχοινιά, βάρκες κτλ. Ότι διαβάζει, βλέπει ή ακούει  ο άνθρωπος, καταγράφεται σε μια «συλλογική αποθήκη πληροφοριών ή εικόνων», η οποία τροφοδοτεί και τα οράματα όπως διατείνονται πολλοί ψυχολόγοι.  
Ο ψυχολόγος Καρλ Γιούνκ είχε γράψει ότι τα UFO συμπεριφέρονται όχι σαν σώματα, αλλά σαν αβαρείς σκέψεις και ότι είναι  εκδηλώσεις του ασυνείδητου, αρχετυπικές ιδέες που παρουσιάζονται ακόμα και σε φυσιολογικούς ανθρώπους. Είναι τόσο «πραγματικές» και υποβλητικές, ώστε ο παρατηρητής αρνείται ενστικτωδώς να τις θεωρήσει ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις. Το μη συνειδητό υπόστρωμα, ανέκαθεν εμφανιζόταν με μαγικές ή υπερφυσικές ιδέες! Τo φαινόμενο των UFO, κατά των Γιούνκ, είναι μια οραματική φήμη. Εκφράζεται με οράματα και διατηρείται στη ζωή με αυτά, επειδή ίσως οφείλει την ύπαρξη του σ’αυτά.
Ο Άλλεν Χάυνεκ είχε κάνει πολλά για να αφαιρέσει κάποιες από τις συνήθεις παρανοήσεις γύρω από τις θεάσεις UFO. Έτσι ξεκαθαρίζει (στο βιβλίο του «The UFO Experience») ότι οι περισσότερες θεάσεις δεν αναφέρονται  από οπαδούς λατρειών, ανισσόροπους ή αμόρφωτους ανθρώπους. Οι λίγες αναφορές που γίνονται από τέτοιους ανθρώπους αναγνωρίζονται συνήθως εύκολα ως αναξιόπιστες και δεν ερευνώνται περισσότερο. Αλλά οι περισσότερο συνεπείς και ευκρινείς αναφορές προέρχονται από φυσιολογικούς, υπεύθυνους ανθρώπους (συχνά με επιστημονική εκπαίδευση), οι οποίοι δοκιμάζουν γνήσια έκπληξη ή σοκ από την εμπειρία τους και δεν ξέρουν πώς να την εξηγήσουν.
Ας αναλύσουμε λοιπόν μερικές από τις πιο συνηθισμένες οπτικές «παγίδες» όπου μπορεί οποιοσδήποτε από εμάς να ξεγελαστεί. 
Αφροδίτη

Αν υπάρχουν αντικείμενα που μπορούν να παρερμηνευτούν ως UFO, η Αφροδίτη σίγουρα βρίσκετε στην κορυφή της λίστας. Όταν είναι στις καλύτερες στιγμές της μπορεί να προκαλέσει πολλές αναφορές. Εξαιτίας αυτής της ικανότητας η Αφροδίτη συχνά αναφέρετε ως η «Βασίλισσα των UFO».    Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης από τον  Ήλιο και είναι δίδυμη αδελφή  με την Γη. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια βαρύτητα. Τα κίτρινα νέφη του πλανήτη αντανακλούν το φως του Ήλιου και γι’αυτό είναι ο πιο φωτεινός πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Χαρακτηριστικό της η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια η οποία είναι 92 ατμόσφαιρες! Μια τέτοια πυκνή ατμόσφαιρα προκαλεί έντονη διάθλαση στο ηλιακό φως και κάποιος παρατηρητής στην επιφάνεια του πλανήτη θα έβλεπε τα αντικείμενα καμπυλωμένα. Η Αφροδίτη ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, καθώς ήταν εύκολα ορατή στον ουρανό. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εωσφόρος (αυτός που φέρνει φως), όταν εμφανίζονταν το πρωί, και Έσπερος το βράδυ.

Η Αφροδίτη κοιτάζοντας μέσα από ένα παράθυρο αυτοκίνητου.

Φαίνεται σαν αντικείμενο που αιωρείται στο βάθος, πάνω από τα δέντρα.

Η εξήγηση της Αφροδίτης έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε οπαδούς και ερευνητές των UFO, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι στις αναφορές για θεάσεις αγνώστων αντικειμένων συμπεριλαμβάνονται και πιλότοι οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τα νυχτερινά φώτα του ουρανού, και δεν θα μπορούσαν να ξεγελαστούν περνώντας ένα πλανήτη για UFO. Ο Robert Sheaffer, αρθρογράφος για το περιοδικό Skeptical  Inquirer και βετεράνος ερευνητής των UFO σε συνέντευξη του στο Discovery News είπε ότι «υπάρχει μια μακρά ιστορία της Αφροδίτης (ή κάποιος άλλος φωτεινός πλανήτης ή αστέρι),  όπου γίνετε αντιληπτό ως κάτι που δεν είναι.»  Ακόμα και ο Ζακ Βαλλέ έγραφε το 1966 ότι «κανένα αντικείμενο δεν έχει παρερμηνευτή ως ιπτάμενος δίσκος τόσο συχνά όσο η Αφροδίτη.»     

Εντυπωσιακό είναι πως εμφανίζετε πίσω από λεπτά σύννεφα ή ασυνήθιστες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερη ή να παρουσιάζει ένα φωτοστέφανο γύρω από το πλανήτη. Η Αφροδίτη ως εξήγηση σε θεάσεις UFO δεν αφορά μόνο τον σύγχρονο κόσμο  αφού την συναντάμε  και σε άλλες εποχές.  Στο κύμα των αερόπλοιων πάνω από της Η.Π.Α το 1896-7 κάποιοι το απέδωσαν εκείνη την εποχή σε λανθασμένη αναγνώριση της Αφροδίτης. Είναι χαρακτηριστικός ο τύπος της εποχής, όπου συναντάμε άρθρα τα οποία πολύ συχνά διαβάζουμε και σήμερα.   
Oakland Tribune, 30 Νοεμβρίου 1896, σελίδα 5
 
Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα ένα άλλο άρθρο δημοσιεύθηκε σε εφημεριδα της Νεβάδα.
 
Reno: Εβδομαδιαία εφημερίδα, 10 Δεκεμβρίου 1896, σελίδα 8
Την άνοιξη του 1897 το κύμα «αερόπλοιων» έφτασε  στο αποκορύφωμα του.

 
3 Απριλίου 1897, άρθρο της εφημερίδας Arizona Republican, σελίδα 2
Μερικές δεκαετίες αργότερα, και λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ, πολλοί άνθρωποι στην δυτική ακτή, φοβισμένοι από μια ιαπωνική επίθεση, παρατήρησαν ένα παράξενο φως στα δυτικά του ουρανού. Φυσικά ήταν η Αφροδίτη αλλά σε αυτούς τους φοβισμένους πολίτες φαινόταν να είναι ένα αεροπλάνο που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την περιοχή τους.



18 Δεκεμβρίου 1941, το θέμα της Brownsville Herald (Τέξας), σελίδα 1
Το 1969 μια θέαση αγνώστου αντικειμένου θα μείνει στην ιστορία αφού η αναφορά ήρθε από τον Τζιμ Κάρτερ, ο οποίος επτά χρόνια αργότερα θα γίνει Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το επεισόδιο μπορεί πιθανόν  να αποδοθεί στην Αφροδίτη. Ο Κάρτερ περιέγραψε ένα αντικείμενο που εμφανίστηκε στα δυτικά του ουρανού στις 7.15 το βράδυ στην πολιτεία της Γεωργίας. Ήταν περίπου 30 μοίρες  πάνω και μερικές φορές τόσο φωτεινό όσο το φεγγάρι.  Ο Sheaffer εντόπισε την ακριβή ημερομηνία της παρατήρησης  με βάση μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κάρτερ, και η οποία ήταν 6 Ιανουαρίου του 1969.

Στις 7.15 η Αφροδίτη βρισκόταν στα δυτικά σε γωνία ανύψωσης περίπου 24 μοιρών. Αυτή πρέπει να ήταν η κοντινή θέση που περιγράφει ο Κάρτερ.


Ο ουρανός στις 6 Ιανουαρίου 1969,  όπου ο Κάρτερ είδε το φωτεινό αντικείμενο
(Orion's "The Sky" program)
Η υπόθεση Κάρτερ αξίζει να πούμε ότι έχει γίνει κάτι σαν «ιερή  αγελάδα», αφού από την πλευρά των UFOλόγων παρουσιάζετε ως απόδειξη ότι ακόμα και Πρόεδροι βλέπουν UFO. Φυσικά η Αφροδίτη δεν εξηγεί όλες τις θεάσεις UFO, αλλά ένα μεγάλο μέρος χρεώνετε σε εκείνη.
Πυλώνες φωτός – δέσμες παγοκρυστάλλων (Light Pillar). Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο
Στη φωτογραφία δεξιά δεν πρόκειται για κάποιο UFO. Είναι η Αφροδίτη μόλις τρεις βαθμούς πάνω από τον ορίζοντα στις 9 Απριλίου 2002 όταν η Carol Lakomiak συνέλαβε αυτή την εικόνα του πλανήτη προφανώς επιμήκη. Οι πυλώνες δεν είναι πραγματικά ένα μέρος της Αφροδίτης. Είναι μια οφθαλμαπάτη που σχηματίζετε στην ατμόσφαιρα της γης, όταν η Αφροδίτη είναι κοντά στον ορίζοντα. Το φαινόμενο είναι πιο  γνωστό ως Πυλώνες Φωτός (Light Pillar). Φως και νερό είναι τα μόνα που απαιτούνται για την δημιουργία του φαινομένου(Light Pillar).   Χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης όπου η ατμόσφαιρα είναι κρύα σχηματίζονται εξάεδροι κρύσταλλοι πάγου. Η αντίσταση του αέρα προκαλεί στην συνέχεια αυτούς τους κρυστάλλους να βρίσκονται σχεδόν επίπεδοι ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, δεδομένου ότι φτερουγίζουν στο έδαφος. Οι κρύσταλλοι αντανακλούν το φως του Ήλιου και δημιουργούν την ασυνήθιστη στήλη φωτός. Το φαινόμενο είναι ορατό κυρίως την ανατολή ή τη δύση  όταν ο ήλιος βρίσκετε σε χαμηλό ορίζοντα.

Οι κρύσταλλοι αντανακλούν το φως του Ήλιου και δημιουργούν την ασυνήθιστη στήλη φωτός
Light Pillar πάνω από την Λετονία στις 12 Ιανουαρίου 2009

Πυλώνες φωτός όμως σχηματίζονται και από το φως του φεγγαριού, αλλά ακόμα και από τεχνητό φως  όπως οι λάμπες ενός δρόμου.


Σφαιρικές αστραπές Χειμώνας 1963, Ουάσινγκτον: ο καθηγητής Roger Jennison (τμήμα ηλεκτρονικής, πανεπιστήμιο του Κεντ), σε μια νυχτερινή πτήση ανέφερε μια παράξενη εμπειρία του. Αφού αντιμετώπισαν μια έντονη καταιγίδα το αεροσκάφος τυλίχτηκε από μια φωτεινή και  ευδιάκριτη ηλεκτρική λάμψη. Ξαφνικά εμφανίστηκε μια έντονη φωτεινή σφαίρα περίπου 20cm στην διάμετρο που ερχόταν από την καμπίνα πιλότου και διέσχισε τον κεντρικό διάδρομο του αεροπλάνου. Η σφαίρα κινήθηκε σε ευθεία σε όλο το μήκος του διαδρόμου 75 cm από το έδαφος και με μικρή ταχύτητα. Ήταν μπλε – άσπρο στο χρώμα και ο φωτισμός της ήταν σαν λάμπα 5 έως 10 Watt. Καμιά θερμότητα δεν έγινε αισθητή ενώ οπτικά έδειχνε ότι ήταν αδιαφανής. Καμιά ασυμμετρία δεν μπορούσε να φανεί.

Αυτή η εμπειρία δημοσιεύτηκε στο AA&ES Magazine, τον Ιούνιο του 1996

Οι σφαιρικές αστραπές αν και άγνωστες στην πλειοψηφία του κόσμου είναι ένα φαινόμενο από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι περισσότεροι φυσικοί φαίνεται να πιστεύουν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό. Διαφωνούν ως προς την φύση και στην αιτία που το δημιουργεί.
 Αυτό το σχέδιο του 1866 μια «σφαίρα της φωτιάς» του G. Hartwig πιστεύετε ότι είναι μια πρώιμη απεικόνιση της σφαιρικής αστραπής. Λίγες φωτογραφίες του φαινομένου υπάρχουν, και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι τι το προκαλεί.
Σχέδιο σφαιρικής αστραπής του 19ου αιώνα
Εμφανίζεται συνήθως ως μια μυστηριώδης λαμπερή σφαίρα κατά την διάρκεια καταιγίδων η οποία παρασύρεται οριζόντια μέσω του αέρα. Το μέγεθος ποικίλη από μικρό μπιζέλι μέχρι 40 – 50 cm, αν και υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες για μεγέθη αυτοκινήτου! Συνήθως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα αλλά μερικές φορές κρατάει λίγο περισσότερο. Ερευνητές στο Ισραήλ έχουν κατασκευάσει ένα σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει σφαιρική αστραπή στο εργαστήριο. Το έργο αυτό πιθανόν να βοηθήσει να κατανοήσουμε την φύση του φαινομένου, αλλά ελπίζουν ακόμη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιο πρακτικές εφαρμογές, όπως η καύση και η παραγωγή ενέργειας.
Ο E. Jerby (αριστερά), και ο V. Dikhtyar σε εργαστήριο του Ισραήλ μόλις έχουν δημιουργήσει μια σφαιρική αστραπή  
Η τελευταία πιθανή εξήγηση του φαινομένου ήρθε το Σεπτέμβριο του 2003. Γενικά θεωρείται ότι ο σφαιρικός κεραυνός, από ορισμένους επιστήμονες, είναι μια σφαίρα από πλάσμα και θεωρούν ότι είναι παρόμοιο με τους ιδιαίτερα φωτεινούς δίσκους πλάσματος που σχηματίζονται όταν πυροδοτούνται τα εκρηκτικά.
Είναι λοιπόν  ένα είδος πλάσματος, ένα υπερβολικά ζεστό αέριο που συνδέεται με μια αστείρευτη πηγή πλάσματος πάνω στην γη, τις καταιγίδες με κεραυνούς. Το πλάσμα παράγετε κατά την διάρκεια που πέφτουν κεραυνοί γιατί τότε συσσωρεύεται ρεύμα αρκετών χιλιάδων Ampere και αναπτύσσονται θερμοκρασίες της τάξης των 30.000 C  
Φακοειδή σύννεφα (Lenticular Clouds)
Εισβολή εξωγήινων στο Santos της Βραζιλίας; (φωτογραφία δεξιά) Όχι, πρόκειται μόνο για σύννεφα!

Τα φακοειδή σύννεφα είναι απλά ένα ακόμα παράδειγμα της ομορφιάς και της πολυπλοκότητας που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια απλή διαδικασία της φύσης. Τα φακοειδή σύννεφα συγχέονται συχνά σαν UFO εξαιτίας του περίεργου σχήμα τους.                    

Το φαινόμενο εμφανίζετε κυρίως σε ορεινές περιοχές και σπάνια στα αστικά κέντρα. Όταν σταθερός υγρός αέρας περνά πάνω από ένα βουνό, προκαλείται μια σειρά από στάσιμα κύματα, με αποτέλεσμα η υγρασία του αέρα να συμπυκνώνετε και να δημιουργούνται αυτά τα εντυπωσιακά σύννεφα. Όταν ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, τα σύννεφα εξατμίζονται.   
Φακοειδή σύννεφο πάνω από την Δαμασκό, Συρία
Από μεγάλη απόσταση πολλοί θα έβλεπαν δυο ιπτάμενους δίσκους πάνω από την κορυφή του βουνού   
Ένα φακοειδή σύννεφο όπως φαίνετε μέσα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου.
Η ομοιότητα με UFO μεγάλη!

Διάφοροι σχηματισμοί..

Φαινόμενο «φάσμα Βrocken ή φάντασμα Brocken»
Από όλες τις ψευδαισθήσεις που μπορούν να ξεγελάσουν και  να βασανίσουν το ανθρώπινο μάτι, μια είναι τόσο θεαματική όσο και σπάνια.  

Το φαινόμενο φάσμα Brocken είναι ένα μαγευτικό οπτικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ένας παρατηρητής που βρίσκετε σε μεγάλο υψόμετρο, βλέπει την σκιά του να εμφανίζετε σε ένα σύννεφο που είναι πιο χαμηλά από το σημείο στο οποίο ο ίδιος στέκεται και αφού ο ήλιος βρίσκετε χαμηλά από πίσω του. Το φαινόμενο μπορεί να γίνει ορατό και από αεροπλάνο. Το φάσμα εμφανίζετε τεράστιο  επειδή η υδρονέφωση κρύβει τα σημεία αναφοράς από τα οποία ένας παρατηρητής μπορεί να κρίνει το μέγεθος του, ενώ μπορεί να εμφανιστή πως κινείται (μερικές φορές ξαφνικά), λόγο της μετακίνησης του στρώματος των σύννεφων.
Η σκιά του αντικειμένου συχνά περιβάλετε από χρωματιστές λωρίδες ή χρωματιστά δαχτυλίδια που είναι το αποτέλεσμα της διάθλασης του ηλιακού φωτός από τα σταγονίδια νερού στα σύννεφα.
Το φαινόμενο όπως είναι ορατό από το παράθυρο ενός αεροπλάνου
Πήρε το όνομα του την εποχή του Μεσαίωνα, από την κορυφογραμμή Brocken, η οποία αποτελεί τμήμα της οροσειράς Harz, στην Γερμανία. Το φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Johann Silberschlag το 1780. Στην αρχαία Κίνα το φαινόμενο έχει καταγραφεί το 63 μ.Χ. Προσκυνητές μοναχοί έβλεπαν την σκιά των  κεφαλιών τους με φωτοστέφανο, και νόμιζαν ότι σήμαινε πως είναι οι εκλεκτοί. Για πολλά χρόνια δεισιδαίμονες χωρικοί κοντά στην οροσειρά Harz ισχυριζόντουσαν ότι όταν ένας ορειβάτης βλέπει ένα φάντασμα Brocken θα πεθάνει από πτώση την επόμενη ημέρα!
Αντανακλάσεις φώτων
Το καλοκαίρι του 1951 και για διάστημα δυο εβδομάδων εκατοντάδες άνθρωποι είδαν παράξενα αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό του Λάμποκ στο Τέξας. Η αρχή έγινε στις 25 Αυγούστου όταν ένα ζευγάρι ξαφνιασμένο είδε ένα τεράστιο UFO με φτερά και γαλάζια φώτα να περνάει πάνω από τις παρυφές της Αλμπουκέρκε, στο Νέο Μεξικό σε ύψος 300 περίπου μέτρων. Είκοσι  λεπτά αργότερα τρεις καθηγητές κολεγίου συζητούσαν στην βεράντα ενός σπιτιού, στο Λάμποκ, όταν ξαφνικά είδαν έναν ημικυκλικό σχηματισμό από φώτα να περνά από πάνω, με τόσο μεγάλη ταχύτητα που δεν πρόλαβαν να διακρίνουν τι ακριβώς ήταν. Τα φώτα επανήλθαν στο Λάμποκ μετά από 5 μέρες αλλά αυτή τη φορά ένας πρωτοετής στο τεχνικό κολέγιο του Τέξας, ο Καρλ Χάρτ, πρόλαβε να τραβήξει πέντε φωτογραφίες με μια Κόντακτ των 35mm που είχε μαζί του. Όταν εμφανίστηκαν έδειχναν μερικά φώτα σε σχηματισμό αιχμής βέλους. Η αεροπορία έκανε ανάλυση του φιλμ και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμιά απάτη.
 
 
Τότε ήταν η εποχή που εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Χ. Μέντσελ, καθηγητής της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που ασκούσε αυστηρή κριτική κατά των UFO. Ο Μέντσελ ειρωνεύτηκε την είδηση για τα φώτα του Λάμποκ με την παρατήρηση πως αν ταξίδευαν με την ταχύτητα που είχαν πει οι τρεις καθηγητές τότε κανένας δεν θα μπορούσε να τα φωτογραφίσει με μια σχετικά απλή φωτογραφική μηχανή. Αποφάνθηκε λοιπόν ότι τα φώτα ήταν απλά οι αντανακλάσεις των φώτων των δρόμων, των προβολέων των αυτοκινήτων ή των φώτων των σπιτιών πάνω σ’ένα κυματοειδές στρώμα λεπτής ομίχλης που βρισκόταν πιθανόν λίγο πάνω απ’τά κεφάλια των μαρτύρων. Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Look τον Ιούνιο του 1952, αναφέρθηκε στην περιγραφή ενός παρόμοιου γεγονότος που είχε συμβεί το 1893 και έμοιαζε με τα φώτα του Λάμποκ. Έδωσε επίσης στην δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός σχηματισμού UFO την οποία είχε φτιάξει μόνος του μέσα στο εργαστήριο του. Η άποψη του ήταν προφανώς ότι, αφού ο ίδιος είχε φτιάξει ψεύτικες φωτογραφίες, το ίδιο μπορούσε να κάνει και οποιοσδήποτε άλλος. Για την ιστορία, το «Γαλάζιο Βιβλίο» αποφάνθηκε ότι τα φώτα του Λάμποκ ήταν φυσικά φαινόμενα! Το φεγγάρι επίσης μπορεί να εμφανιστή ως ένα εντυπωσιακό UFO. Από ένα αεροσκάφος,  ένα γεμάτο φεγγάρι μπορεί να αντανακλάται στη θάλασσα η σε ένα βρεγμένο δρόμο εξαιτίας της βροχής.  Αν υπάρχει ένα λεπτό στρώμα νεφών κάτω από το αεροσκάφος του παρατηρητή η αντανάκλαση μπορεί να εμφανίζετε ως ένας λαμπρός δίσκος που ταξιδεύει παράλληλα με την πορεία του αεροπλάνου!
 
 Μια άλλη παγίδα είναι τα αεροσκάφη και αυτό γιατί είναι αλουμίνιο βαμμένο άσπρο οπότε όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα αντανακλάται. Δεν φαίνονται φτερά, μα μια άσπρη γραμμή στον ουρανό, οπότε αν το αντικείμενο είναι μακριά το μπερδεύουν με UFO. 
Αερόστατα
Αν και εκπροσωπούν ένα μικρό ποσοστό αναφερθέντων αντικειμένων τα μετεωρολογικά αερόστατα μπορούν να μπερδευτούν με UFO. Αυτές οι ασημένιες «σφαίρες» έχουν ξεγελάσει μέχρι και πιλότους. Συνήθως είναι πολύ μεγάλα και γεμάτα με Ήλιον τα οποία μεταφέρουν επιστημονικά όργανα. Συνήθως τα βλέπουμε σε βόρειες χώρες και σε ύψη 80.000 ή 90.000 πόδια. Τα βλέπουμε σε τέτοια ύψη γιατί η ατμοσφαιρική πίεση είναι λιγότερη εκεί, οπότε αυτά τα οβάλ λαμπερά πράγματα, λόγο του υλικού τους πετούν ψηλά στην ατμόσφαιρα για μέρες αντανακλώντας το φως του Ήλιου. Λογικό ο κόσμος να τα αναφέρει ως UFO. Έτσι δικαιολογούνται κάποιες αναφορές αλλά το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό.


 
Τα παραπάνω φαινόμενα είναι μερικά μόνο από ένα μακρύ κατάλογο φυσικών φαινομένων τα οποία μπορούν να εξαπατήσουν το ανθρώπινο μάτι. Να υπενθυμίσουμε ότι οι οπτικές απάτες στατιστικά αποτελούν το 94% των αναφορών για εμφανίσεις UFO, και στο υπόλοιπο 6% δεν μπορεί να δοθεί μια επιστημονική εξήγηση (βλέπε Blue Book). Το 1978 δόθηκε στην δημοσιότητα η πρώτη στατιστική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το φαινόμενο των UFO. Τα στοιχεία έδειξαν ότι 5% των αμερικανών, περισσότεροι από 15.000.000 άνθρωποι, ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει UFO. Το 1996 σε δημοσκόπηση στην Αμερική ο αριθμός αυτός αυξήθηκε δραματικά στο 12% (περισσότεροι από 36.000.000 άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι έχουν δει UFO). Το 2010 οι παγκόσμιες αναφορές υπολογίστηκαν σε περισσότερες από 100.000.000! Αυτό σημαίνει ότι περίπου 6.000.000 αναφορές παγκοσμίως (ποσοστό 6%), δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποιο φυσικό φαινόμενο!
Ο συγγραφέας του ήρωα Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle είπε: Όταν έχεις αποκλείσει το αδύνατο, ότι παραμένει, αν και απίθανο μάλλον θα’ναι η αλήθεια!  
                                                                                                                        
πηγή:
Prenn, U.L Introduction to Ball Lightning : Rare Events (Systems Co, 1991)
Stenhoff, Mark. Ball Lightning : An Unsolved Problem in Atmospheric Physics (Kluwer Academic Publishers, 2000)
Spiegel on line
Reflections of a UFO Investigator, Kevin Randl
http://apod.nasa.gov/apod/ap050821.html

Orion’s, The Sky Program


http://www.islandnet.com/~see/weather/eyes/pillars.htm


Barry, James Dale (1980). Ball Lightning and Bead Lightning. New York: Plenum Press


Golde, R. H. (1977). Lightning Volume 1 Physics of Lightning. Academic Press


http://www.wmo.int/pages/prog/www/ois/volume-a/vola-home.htm


Wikipedia


http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?

cat_id=95&sid=b4b0a6de72e761714bb0072c22a4400