PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Νομός Κοζάνης

Οι παρακάτω αναφορές είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από μια μεγάλη δεξαμενή αρχειοθετημένων περιπτώσεων εμφάνισης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Πηγή προέλευσης τους βιβλία ερευνητών, άρθρα περιοδικών του χώρου, διαδίκτυο, και το προσωπικό αρχείο της ομάδας Ερ.Ε.Ν.Ζω. Οι αναφορές έχουν αναρτηθεί χρονολογικά από το σήμερα και προς τα πίσω. Επειδή μέρος του αρχειοθετημένου υλικού είναι αρκετά παλαιό, και επειδή εκείνη την εποχή προοριζόταν για προσωπική χρήση της ομάδας μας, σε μικρό μέρος των αναφορών απουσιάζει η πηγή προέλευσης. Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε κάποια αναφορά και την πηγή της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email erenzw2012@gmail.com  


ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ         ΠΕΡΙΟΧΗ: ΒΕΛΒΕΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/10/2008

ΠΗΓΗ: paranormap.net
Χθες 14/10/2008 στις 1:37 ξημερώματα τρίτης τεράστιο φωτεινό αντικείμενο σε χαμηλή απόσταση έκανε απότομη κάθοδο, μετά διαγώνια και εξαφανίστηκε ιλιγγιωδώς στα αριστερά. Μαζί μου ήταν ο γαμπρός μου και η αδελφή μου που έγιναν επίσης μάρτυρες του γεγονότος. Στην διαγώνια κάθοδο φάνηκε ένα μπλε – κόκκινο φως τόσο δυνατό που παρόλο που ήταν πανσέληνος και είχε ξαστεριά, έκανε την νύχτα μέρα. Το όλο γεγονός κράτησε περίπου 5 δευτερόλεπτα. Το χωριό Βέλβετο βρίσκετε στους πρόποδες στα Πιέρια όρη. Ήμουν ανέκαθεν άτομο που δεν πίστευα σε τέτοια αντικείμενα αλλά το χθεσινό γεγονός με αναστάτωσε.

ΕΠΑΦΗ: 1ουΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΟΖΑΝΗ              ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2000 – 2001
ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ τεύχος 35 (22-03-2003)

Ήταν πριν από 2-3 χρόνια, που ζούσα στη πόλη της Κοζάνης. Ένα βράδυ περίπου στις 11 μ.μ. εγώ μ' ένα φίλο μου τον Χρήστο, κατευθυνόμασταν στα σπίτια μας από την επίσκεψη που κάναμε στο φίλο μας Δημήτρη. Ξαφνικά καθώς προχωρούσαμε παρατηρήσαμε μερικά φώτα στον ουρανό. Όταν σηκώσαμε το βλέμμα μας να δούμε τι γινόταν παρατηρήσαμε ένα ΑΤΙΑ να στέκεται αθόρυβα πάνω από μία πολυκατοικία. Είχε το γνωστό σχήμα των ΑΤΙΑ από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ήταν περιτριγυρισμένο από λαμπάκια χρώματος πράσινου, κόκκινου και κίτρινου. Φυσικά πανικοβληθήκαμε και τρέξαμε 100 μέτρα παραπέρα. Όταν κοιτάξαμε πίσω το ΑΤΙΑ είχε εξαφανιστεί. Αναρωτηθήκαμε τι να ήταν άραγε και γυρίσαμε στα σπίτια μας. Από εκείνη τη στιγμή δεν έπαψα να πιστεύω στην ύπαρξη των εξωγήινων.
Ευχαριστώ, Γιώργος


ΕΠΑΦΗ: 2ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΟΖΑΝΗ            ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1990
ΠΗΓΗ: paranormap.net

Το 1990 τον Αύγουστο στις 12 το βράδυ επέστρεφα στο σπίτι μου μαζί με την σύζυγο μου. Ένα στενό πριν το σπίτι μου πάνω από το αυτοκίνητο μου λέει η γυναίκα μου.. τι είναι αυτό; κοιτώ πάνω και βλέπω ένα δίσκο με πολλά φώτα σαν λέιζερ με χρώματα να γυρνάμε γύρω γύρω, να μαζεύουν, να ανοίγουν, και να πετάει αργά. Έκανε κάτι απότομα αριστερά δεξιά, και ξαφνικά άρχισε να κατεβαίνει. Ακούω ένα «μπαμ» πάνω στο αυτοκίνητο. Τρομάξαμε και έφυγε πολύ απότομα σαν φωτοβολίδα στον ουρανό. Την άλλη μέρα βρήκα μπροστά στο καπό κάτι σαν γυαλάκια με χρώματα. Ποτέ δεν το είπα σε κανέναν. Ευτυχώς ήμασταν δυο.  
ΕΠΑΦΗ: 2ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ               ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1981
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Εγνατία 12/11/1981
Εμπειρία της κυρίας Δ. Σ., κατοίκου Πτολεμαΐδας: Άνοιξα το παράθυρο να αερίσω το σπίτι από τα τσιγάρα όταν αισθάνθηκα μία περίεργη ζέστη να με πνίγει. Κοίταξα λίγο δεξιά κι αντίκρισα ένα πράγμα τεράστιο σαν αχλάδι. Τα έχασα και άρχισα να τσιρίζω. Ήρθε ο μικρός μου γιος στο παράθυρο. Τον άρπαξα και έτρεξα μέσα στο σπίτι. Ο άντρας μου πήγε να κοιτάξει και αυτός από το παράθυρο, αλλά δεν είδε τίποτα και τώρα με κοροϊδεύει... Το αντικείμενο από το σπίτι απείχε 500 μέτρα και ήταν σε ύψος 100 μέτρων
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΑΤΑΦΥΓΙ ΚΟΖΑΝΗΣ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1971
ΠΗΓΗ: Γιώργος Μπαλάνος, Όντα από το διάστημα, εκδόσεις : Φ. Πατσούρη
Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου του 1971, από τις 10:30 ως τις 12:40 της πρωινής του Πάσχα, ολόκληρος ο πληθυσμός της κοινότητας Καταφύγι Κοζάνης έτυχε μάρτυς ενός περίεργου φαινομένου, που κράτησε δύο ολόκληρες ώρες. Βόρεια της κοινότητας είναι το βουνό Φλάμπουρο, πάνω από το οποίο και σε ύψος 100-500μ. έκανε την εμφάνισή του το περίεργο αντικείμενο. Το σχήμα του ήταν ωοειδές και ακτινοβολούσε ένα κιτρινοκόκκινο φως. Από την επιφάνεια του εκτοξεύονταν δύο γαλαζοπράσινες δέσμες φωτός, που φώτιζαν το έδαφος σαν προβολείς. Το ΑΤΙΑ παρουσίαζε κινήσεις άνω, κάτω, δεξιά και αριστερά με ταχύτητα – κατά τους μάρτυρες – γύρω στα 10 χλμ. το δευτερόλεπτο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα ζώα της περιοχής αντέδρασαν με φανερές ενδείξεις πανικού. Για μια στιγμή το αντικείμενο φάνηκε να προσγειώνεται, αλλά οι μετέπειτα έρευνες των κατοίκων δεν έδειξαν τίποτα στο πιθανό σημείο. Μεταξύ των μαρτύρων ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Δημήτρης Γκρίτζας και η γραμματέας Δις Μαρία Τζέλλα.