PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Αγγλία 1932! Το πρώτο αγρογλυφικό του 20ου αιώνα, και το πρώτο που αποτύπωσε η φωτογραφική μηχανή! (©)

Γράφει ο Νίκος Αποστολόπουλος
Στο προηγούμενο άρθρο μας στην σελίδα της Ερ.Ε.Ν.Ζω, παρουσιάσαμε τέσσερα αγρογλυφικά από προηγούμενους αιώνες, δύο γνωστά από το 1678, που λανθασμένα θεωρείται το παλαιότερο, κι ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου εντυπωσιακό από το 1880. Παρουσιάσαμε επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο ακόμη αγρογλυφικά, το πρώτο πραγματικά καταγεγραμμένο αγρογλυφικό από τη Λυών της Γαλλίας το 815 μ.Χ, κι ένα ακόμη από την Αγγλία του 1686 μαζί με τις εικόνες που σχεδιάστηκαν εκείνη την εποχή στην προσπάθεια τους να αποτυπώσουν το φαινόμενο σε χαρτί. 

Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις, καθώς και αυτή που ακολουθεί παρακάτω, αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο των αγρογλυφικών δεν είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς σύγχρονους «φωτεινούς παντογνώστες», αλλά ένα φαινόμενο που προβλημάτισε και ξεκίνησε να ερευνάτε σε βάθος αιώνων!

Αγγλία 1932! Το πρώτο αγρογλυφικό του 20ου αιώνα, και το πρώτο που αποτύπωσε η φωτογραφική μηχανή!

Παρακάτω παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πρώτο καταγεγραμμένο αγρογλυφικό του 20ου αιώνα, το οποίο είναι και το πρώτο αγρογλυφικό που αποτυπώθηκε στην ιστορία από φωτογραφική μηχανή. 

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε από τον Andy Thomas, γνωστό συγγραφέας και ομιλητή του ανεξήγητου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος το ανακάλυψε σε ένα παλιό αντίγραφο του Sussex Notes and Queries (Sussex, Σημειώσεις και Ερωτήματα), που δημοσιεύτηκαν από την Αρχαιολογική Εταιρία του Sussex. 
Πιστεύεται ότι η ημερομηνία δημοσίευσης είναι το 1937, αλλά αυτό δεν είναι σαφής.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση, γιατί ορίζει τα εξής:

Περιγραφή του τόπου από τον αυτόπτη μάρτυρα
Φωτογραφία του τόπου
Διάγραμμα του σχηματισμού

Είναι η παλαιότερη γνωστή, μέχρι σήμερα, φωτογραφία αγρογλυφικού, μας έρχεται από την Αγγλία, και σύμφωνα με το άρθρο από τον Αύγουστο του 1932. 

Λόγω της παλαιότητας της φωτογραφίας η εικόνα δεν αναπαράγετε καθαρά, αλλά ο κύκλος (ο ένας από τους τέσσερις που φωτογραφήθηκε), είναι καθαρά ορατός στο κάτω μέρος της εικόνας. 

Το διάγραμμα δείχνει τέσσερις δακτυλίους, με τον έναν να είναι ατελής.

Συγγραφέας του κειμένου είναι ο Eliot Cecil Curwen (1895-1967), ένας αρχαιολόγος και συγγραφέας με βάση το Sussex, και στο οποίο κείμενο αναφέρει τα εξής: «Αυτό (δακτυλίδι) βρέθηκε να αποτελείται από έναν κύκλο στον οποίο το κριθάρι ήταν «ισοπεδωμένο» ή «πατημένο κάτω».  


Στο σύνολό τους, τα στοιχεία σε αυτή την περίπτωση είναι ολοκληρωμένα και στο ίδιο επίπεδο με ορισμένες αναφορές σε μεταγενέστερα βιβλία.
Ο κύκλος διακρίνετε στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Στο μεγεθυμένο αντίγραφο που ακολουθεί διακρίνετε καθαρά η θέση του αγρογλυφικού.

Η θέση σήμερα

Σήμερα πιστεύετε ότι η τοποθεσία αυτών των δακτυλίων έχει εντοπιστεί, και βρίσκεται κοντά στο Stoughton, ακριβώς στα βορειοανατολικά του χωριού. Τα όρια των συνόρων έχουν αλλάξει λίγο, αλλά η περιοχή εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμη σε σύγκριση με το διάγραμμα του Curwen.

Στην φωτογραφία σημειώνονται κατά προσέγγιση οι θέσεις των τεσσάρων δακτυλιδιών του 1932.



ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Κείμενα, γραφικά, λογότυπα, φωτογραφίες, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και ως συλλογικό έργο προστατεύεται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η μη τήρηση των ανωτέρω επισύρει τις κυρώσεις του Ν. 2121/1993, άρθρο 66.