PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Αυτό το μυστικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των ΑΤΙΑ δεν είναι το πρώτο!


«Δεν είμαστε μόνοι» λέει ο επικεφαλής του μυστικού προγράμματος του Πενταγώνου για τον εντοπισμό UFO. Όμως αυτό το μυστικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των ΑΤΙΑ δεν είναι το πρώτο!

Γράφει ο Νίκος Αποστολόπουλος

Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 οι New York Times και Washington Post, έφεραν στο φως μια πρόσφατη και εξαιρετικά μυστικοπαθή κυβερνητική επιχείρηση η οποία εδώ και αρκετά χρόνια στεγάστηκε στο Πεντάγωνο και αφιερώθηκε στη διερεύνηση αναφορών για μυστήρια αντικείμενα στον ουρανό (ΑΤΙΑ). Το 2007, με τη στήριξη των γερουσιαστών των ΗΠΑ Harry Reid και Ted Stevens, όπου και χρεώθηκε σύμφωνα με τις εφημερίδες το πρόγραμμα, εξετάστηκαν ορισμένες παρατηρήσεις ΑΤΙΑ, ιδίως από μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο υποτιθέμενος λόγος ήταν να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι εθνικής ασφάλειας που μπορούσε να προκύψουν από αυτά τα αντικείμενα και να εξεταστεί η δυνατότητα αντιμετώπιση τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος κόπηκε το 2012, αλλά μέχρι το τέλος αυτού του έτους δαπανήθηκαν συνολικά περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες την ύπαρξή του. Το μυστικό πρόγραμμα που τερματίστηκε πριν από μόλις πέντε χρόνια, με ονομασία «Advanced Aviation Threat Identification Programme» δημοσιοποιήθηκε από τον Luis Elizondo, αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών, και πρώην διοικητή του προγράμματος, ο οποίος αναφέρει ότι οι μη χρηματοδοτούμενες έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με την προσωπική του πεποίθηση που εξέφρασε ο επικεφαλής του μυστικού προγράμματος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ  δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, και εξωγήινη ζωή μπορεί να έχει ήδη επισκεφθεί τον πλανήτη μας. H παραδοχή αυτή του Luis Elizondo, έρχεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης ενός βίντεο που δείχνει ένα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο να πετά πάνω από την ακτή της Καλιφόρνια το 2014. Το βίντεο που κατέγραψαν πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ήταν απόρρητο μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, και η δημοσιοποίησή του έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τα διεθνή ΜΜΕ. 



Σύμφωνα με τον Elizondo, υπάρχουν «ισχυρότατες αποδείξεις» ότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι τους στο σύμπαν. Όπως είπε στο CNN στόχος της ομάδας του ήταν «η αναγνώριση, από πλευράς εθνικής ασφαλείας, ιπτάμενων αντικειμένων άγνωστης ταυτότητας που είτε βλέπαμε με τα ίδια μας τα μάτια είτε εντοπίζαμε σε ραντάρ ή μαθαίναμε γι' αυτά μέσω αναφορών», αλλά και ο προσδιορισμός του βαθμού της απειλής σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση. «Βρήκαμε πολλά πράγματα. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Το σημαντικό είναι ότι καταγράψαμε κάποιους πολύ ενδιαφέροντες τύπους αεροσκαφών. Ιπτάμενα αντικείμενα που δεν φαίνονται να έχουν εμφανείς διατάξεις πρόωσης και πλοήγησης, αλλά μπορούν να πραγματοποιούν ελιγμούς που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης τεχνολογίας. Υπερηχητικές ταχύτητες, χαμηλή παρατηρησιμότητα και άλλες δυνατότητας που αψηφούν τους νόμους της αεροδυναμικής». Σύμφωνα με τον κ. Elizondo, αρκετά από τα αεροσκάφη επιδείκνυαν ικανότητες που ούτε οι ΗΠΑ ούτε καμία άλλη χώρα θα μπορούσε να πετύχει μέσω της τεχνολογίας της. Ο Elizondo παραιτήθηκε από διοικητής του προγράμματος τον Οκτώβριο καταγγέλλοντας στον υπουργό Άμυνας Jim Mattis ότι η «υπερβολική μυστικότητα» που περιβάλλει το πρόγραμμα και η γελοιοποίηση και το στίγμα που αντιμετώπιζε το προσωπικό του από τους συναδέλφους του Πενταγώνου, παρεμπόδισαν τη δουλειά τους εδώ και χρόνια. Αν ισχύουν οι καταγγελίες του Elizondo, τότε είχε την ίδια μοίρα με τα προηγούμενα όργανα του παρελθόντος που είχαν επωμιστεί την διερεύνηση του φαινομένου των ΑΤΙΑ. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο κυβερνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των ΑΤΙΑ ήταν το Project Sign (Σχέδιο Οιωνός), το Φεβρουάριο του 1948, το οποίο ξεκίνησε μετά το πρώτο κύμα αναφορών για «ιπτάμενα πιατάκια» το 1947. Σκοπός του προγράμματος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το φαινόμενο των ATIA από απλούς πολίτες. Η τελική έκθεση που εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου 1948 με τίτλο «Εκτίμηση της Κατάστασης» και έχοντας διερευνήσει περισσότερα από 250 περιπτώσεις, παραδόθηκε στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας και τον Στρατηγό Βάντεμπεργκ. Η αξιολόγηση συντάχτηκε από την επιστημονική επιτροπή και έλεγε ότι τα ΑΤΙΑ υπάρχουν, είναι διαπλανητικά, και συγκεκριμένα πρότεινε να τεθεί ο στρατός σε κατάσταση συναγερμού. Παρά την προσπάθεια μελών του επιτελείου να φέρουν την υπόθεση στην δημοσιότητα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μυστικότητα ώσπου η Αεροπορία να συλλέξει αρκετές πληροφορίες. Ο στρατηγός Βάντεμπεργκ όμως, απέρριψε το πόρισμα, και σύμφωνα με αναφορές είπε: «Δεν δέχομαι το πόρισμα. Βρείτε κάτι άλλο. Να καταστραφεί». Επίσης με εντολή του, το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το αρνητικό «Project Grudge» (Σχέδιο Φειδώ, 1949 - 1952), που επικεντρωνόταν κυρίως σε αναφορές πιλότων της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας, αλλά με πραγματικό στόχο την ελάττωση των ερευνών και την κάλυψη της αλήθειας. Το Project Grudge, διήρκεσε μέχρι το 1952, ακολουθούμενο από το Project Blue Book (Κυανή Βίβλος), το πιο γνωστό από τις κυβερνητικές μελέτες για τα ΑΤΙΑ, αλλά και το μακροβιότερο αφού διαλύθηκε το 1969. Το «Project Blue Book» είχε ως στόχο το κατά πόσο τα ΑΤΙΑ αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α. αλλά και την επιστημονική ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική προέλευσή τους. Άν ήταν εξωγήινα ή όχι. Το επίσημο σχέδιο ποτέ δεν είχε χαρακτηριστεί «Απόρρητο» όμως εκείνοι που ήξεραν καλύτερα τα πράγματα νιώθανε βαθύτερα την κοροϊδία αυτού του μη χαρακτηρισμού. Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού ώστε να μην ξεσηκωθεί, και να αποφευχθεί ενδεχόμενος πανικός, ενώ η Αεροπορία θα συνέχιζε με μυστικότητα την συλλογή πληροφοριών αλλά και την κάλυψη της αλήθειας. Ερευνητές και οργανώσεις, θεωρούν ότι οποιαδήποτε πραγματικά ανεξήγητη έκθεση και αναφορά, που πιστευόταν ότι θα προκαλούσε τη δημόσια ανησυχία, ή θεάσεις ΑΤΙΑ που συνιστούσαν απειλή για την χώρα, δεν συμπεριλαμβάνονταν ποτέ στο «Blue Book». Ισχυρίζονται ακόμα, ότι αυτές οι εκθέσεις μεταφέρθηκαν προς μια ανώτερη αρχή που ποτέ δεν εξέθεσε τα πραγματικά αποτελέσματα - πορίσματα στο ευρύ κοινό. 

Οι εργασίες του Blue Book σταμάτησαν επισήμως το Δεκέμβριο του 1969 και αφού έγινε καταγραφή για 12.618 εμφανίσεις ΑΤΙΑ. Από αυτές τις 12.618 καταχωρήσεις, οι 701 δηλώθηκαν «Αδύνατες Φυσικής Ερμηνείας». Τα πορίσματα όμως της όλης έρευνας  παπαγάλιζαν τη θέση της  Αεροπορίας, η οποία επεδίωκε την απομυθοποίηση των ΑΤΙΑ, γελοιοποιώντας τους αυτόπτες μάρτυρες. Συγκεκριμένα τα πορίσματα ανέφεραν οτι: «..τα ΑΤΙΑ δεν αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια , δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ΑΤΙΑ είχαν σχέση με τεχνολογικά προηγμένα ιπτάμενα οχήματα και δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα UFO έχουν εξωγήινη προέλευση». Όλα αυτά τα προγράμματα διεξήχθησαν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν μόνες στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν αυτά τα εναέρια μυστήρια. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκετές χώρες έχουν δημιουργήσει γραφεία ή υπηρεσίες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις παρατηρήσεις ΑΤΙΑ, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα περισσότερα γραφεία ΑΤΙΑ εργάστηκαν υπό τη δικαιοδοσία των υπουργείων άμυνας ή της αεροπορίας – κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το κύριο μέλημα των στρατιωτικών ήταν πάντα να καθορίζετε κατά πόσο τα αντικείμενα αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια. Ενώ το κοινό έχει συνηθίσει σε εικασίες σχετικά με την εξωγήινη προέλευση των ΑΤΙΑ, οι περισσότερες κυβερνητικές αρχές ανησυχούν αποκλειστικά για τις στρατηγικές τους επιπτώσεις. Τα αρχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες στρατιωτικές και αμυντικές αρχές που ασχολούνται με τη διερεύνηση των ΑΤΙΑ κατέληξαν πολύ νωρίς στο έργο τους ότι τα αντικείμενα - ανεξάρτητα από το αν θεωρούνταν πραγματικά ή όχι - δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις όπου τα προγράμματα έχουν κλείσει, υπήρξαν άνθρωποι όπως ο Elizondo που έρχονται να διαμαρτυρηθούν ότι τα κλείσιμο ήταν πρόωρο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο αστρονόμος J. Allen Hynek, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος για το Project Blue Book, υποστήριξε ότι πολυάριθμες ανεξήγητες επισκέψεις δικαιολογούσαν σοβαρές επιστημονικές έρευνες. Και στη Μεγάλη Βρετανία, ο Nick Pope, ο άνθρωπος που έτρεξε το γραφείο ΑΤΙΑ της χώρας από το 1991 έως το 1994, είναι κατηγορηματικός ότι «ανεξάρτητα από την πραγματική φύση αυτού του φαινομένου, εγείρει σημαντικά ζητήματα άμυνας, εθνικής ασφάλειας, και αεροπορικής ασφάλειας». Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τέτοιες μελέτες είναι πιθανό να συνεχιστούν, είτε χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις είτε από ιδιώτες.
________________________________________
Air&Space
Protothema.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Κείμενα, γραφικά, λογότυπα, φωτογραφίες, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και ως συλλογικό έργο προστατεύεται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η μη τήρηση των ανωτέρω επισύρει τις κυρώσεις του Ν. 2121/1993, άρθρο 66.